Injectietarieven & transmissienettarief voor elektriciteit (TNB - Elia)

Deze pagina is gewijd aan de kwestie van de injectietarieven in het kader van het tariefvoorstel van Elia voor de transmissienettarieven voor elektriciteit (voor de periode 2024-2027). FEBEG wil haar leden - elektriciteitsproducenten - en stakeholders, waaronder consumenten, informeren over de uitdagingen en ontwikkelingen in verband met deze tarieven, die een belangrijke impact hebben op hun activiteiten, maar ook op de uiteindelijke kosten die worden doorgerekend in de elektriciteitsfacturen van de netgebruikers.

Tariefonderhandelingen & Europese benchmark

Context van tariefonderhandelingen

De injectietariven of 'feed-in tarieven' (2024-2027) worden om de vier jaar opnieuw onderhandeld tussen Elia, de (gereguleerde) beheerder van het elektriciteitstransmissienet in België, en de Commissie voor de Regulering van het Elektriciteitsnet en het Gas (CREG). 
FEBEG, die de belangen van de elektriciteitsproducenten en, onrechtstreeks, van de klanten van de elektriciteitsleveranciers vertegenwoordigt, neemt actief deel aan deze besprekingen om ervoor te zorgen dat de tarieven eerlijk en competitief zijn.

Benchmark van injectietarieven
Tijdens de openbare raadpleging wees FEBEG erop dat de aanvankelijk voorgestelde injectietarieven in België veel hoger waren dan in andere Europese landen. Na deze tussenkomst heeft Elia zijn tariefvoorstel herberekend en aangepast. Het voorgestelde gemiddelde injectietarief werd zo verlaagd van € 1,65/MWh naar € 1,05/MWh, volgens de cijfers die Elia aan de CREG heeft meegedeeld.
FEBEG verwelkomt deze herziening, die rekening houdt met haar bezorgdheden. We blijven echter waakzaam voor de toekomstige ontwikkeling van deze tarieven, aangezien ze niet alleen rechtstreekse gevolgen hebben voor de producenten, maar ook voor de eindverbruikers.

Afbeelding
High Tension Terminal- iStock-184355447-LowDef

De uitdagingen van transmissiesysteemtarieven

Feed-in tarieven zijn slechts een van de vele componenten van de transmissienettarieven. 
Deze tarieven zullen de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk stijgen vanwege de investeringen die nodig zijn om het transportnet aan te passen aan de behoeften van de energietransitie, met name de toegenomen elektrificatie van eindtoepassingen en de aansluiting van nieuwe productiecapaciteit op het net.
Met het oog op de energietransitie is het belangrijk om een krachtig transportnetwerk te hebben dat de geproduceerde elektriciteit aan de consument kan leveren en nieuwe productie-installaties snel en tegen redelijke kosten op het net kan aansluiten. 

Bij investeringen en de doorberekening van kosten moet daarom rekening worden gehouden met het concurrentievermogen van onze bedrijven. Alternatieve financiering moet worden overwogen om de lasten voor bedrijven te verlichten.

Afbeelding
High Tension pylon

FEBEG blijft de tariefontwikkelingen op de voet volgen en tussenbeide komen om een eerlijke en transparante prijszetting te garanderen. We dringen er bij onze leden en belanghebbenden op aan om op de hoogte te blijven van en betrokken te blijven bij dit proces, aangezien de beslissingen die vandaag worden genomen een aanzienlijke impact zullen hebben op de energietoekomst van België en op de factuur van de consument.

Marc Van den Bosch - general manager FEBEG

Interessante links

Elia tarieven

Elia tarieven worden gepubliceerd voor de tariefperiode 2024-2029. Injectiesnelheden zijn gepubliceerd op pagina 7/tabel 6.

Injectietarieven Elia