Artikel
30 september 2024

We komen terug op het artikel dat we in ons vorige nummer publiceerden over incompressibiliteit.

We willen benadrukken dat dit niet alleen een Belgisch fenomeen is. Het ontwikkelt zich op een gelijkaardige manier in de buurlanden.

Incompressibiliteit leidt tot negatieve prijzen op de spotgroothandelsmarkt, en het fenomeen is duidelijk aan het versnellen, zowel in België als in de buurlanden.

Eind augustus 2024 had België al 326 uur negatieve prijzen opgetekend, dat is meer dan het dubbele van de uren die voor heel 2021 werden opgetekend! Ter herinnering, een jaar omvat 8.760 uren. Eind augustus 2024 hadden we al bijna 4% van de uren met negatieve prijzen bereikt. Het is waarschijnlijk dat deze cijfers tussen nu en het einde van het jaar nog verder zullen stijgen.

Afbeelding
Evolutie aantal uren met negatieve elctriciyeitsprijzen (BE) 2021-2024

Een andere verontrustende vaststelling is dat er een sterke correlatie bestaat tussen perioden met negatieve prijzen  in België en zijn buurlanden (tussen 74% en 94% correlatie over de voorbije maanden). Concreet betekent dit dat exporteren alleen geen realistische oplossing voor het probleem is.

Marc Van Den Bosch, general manager, FEBEG: «Incompressibiliteit zal de komende jaren een actueel onderwerp blijven, vooral tegen de achtergrond van de sterke groei van zonne-energie. Om de impact hiervan te beperken, raden wij aan de digitalisering te versnellen (digitale meters), de productie, het verbruik en de gedecentraliseerde opslag flexibeler te maken, met name door dynamische tariefcontracten, ondersteund door een split supply (verschillende contracten op hetzelfde EAN) en tot slot door de invoering van stimulerende netwerktarieven om het niveau van zelfconsumptie door prosumenten te verhogen».